AALO personal trainer VS Overload personal trainer opleiding

Aalo personal trainer

Tegenwoordig zijn er veel verschillende aanbieders van Fitness- en Personal Trainers opleidingen, denk bijv. aan AALO, CIOS, NASM, Fitvak.

MAAR,….wat is nou het verschil tussen bijvoorbeeld de Personal Trainers opleidingen van AALO, CIOS, NASM, FitVak etc. en de PT opleiding van Overload Worldwide?

Belangrijk om te weten is dat het beroep van ”Personal Trainer” officieel een vrij beroep is. Dit betekent dat je dus officieel helemaal geen diploma’s nodig hebt om jezelf Personal Trainer te kunnen noemen. Iedereen kan en mag zich zonder enige achtergrond of opleiding zomaar uitgeven als Personal Trainer of Fitness Instructeur. 

Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat een Personal Trainer zich toch bezighoudt met de fysieke gezondheid van mensen. Daarbij zorgt dit er ook voor dat het niveauverschil tussen de diverse Personal Trainers en Fitness Instructeurs enorm is. En dat terwijl klanten toch al snel rond de €30,- tot €80,-  per training betalen. Daarvoor mag je toch wel enige expertise verwachten?!

Het meest opzienbarende is wel dat veel (misschien wel de meeste) Personal Trainers zich eigenlijk helemaal niet eens bezig houden met echte ‘personal trainingen’! 

aalo personal trainer les

Werkelijke personal training is  iets anders dan simpelweg 1 op 1 met iemand trainen; dat laatste maakt je nog geen Personal Trainer. Veel te vaak zie je dat een trainer (zonder in het bezit te zijn van essentiële informatie van- en over de klant) het trainingsschema al gemaakt heeft en dat de klant dit schema gewoon volgt. 

Om te kunnen bepalen wat een goede PT opleiding is moet je eerst weten wat de eigenschappen zijn van een goede Personal Trainer.

Wat maakt iemand een goede personal trainer?

Het schrijven van een effectief trainingstraject is namelijk best gecompliceerd. De meeste trainers zijn simpelweg niet in staat om werkelijk ieder aspect voor de klant te optimaliseren. Denk daarbij aan zowel de fysieke trainingen als aan de voedingsschema’s, de supplementen adviezen en eventuele blessure behandelingen.

Een échte Personal Trainer, maar ook een Fitness Instructeur die zich wil kunnen onderscheiden, moet veel meer kunnen dan je denkt.

  • Weet jij bijvoorbeeld wat wel en niet te doen bij blessures?
  • Weet jij hoe je veilig en effectief kunt trainen met bijvoorbeeld ouderen?
  • Kun jij een 'voedingsadvies op maat’ maken dat ook weer afgestemd is op de training?
  • Zijn al jouw adviezen en trainingen wel echt ‘personal’?
  • Wat is de beste oefening, voor die specifieke klant, met dat specifieke doel?
  • Hoe vaak train je elke klant om ze allemaal optimale resultaten te laten boeken?
  • Wat is de meest effectieve volgorde van oefeningen?

Zoals aangegeven is echte personal training meer dan alleen 1 op 1 met iemand trainen en motiverend coachen. Hierdoor zijn veel ‘gecertificeerde’ Personal Trainers en Fitness Instructeurs in onze ogen slechts verkapte ‘rep counters’ en ‘motivational coaches’ die gewoon standaard programma’s, trainingen en oefeningen aan hun klanten geven.

aalo personal trainer opleiding

Wat kenmerkt een goede Personal Trainers opleiding?

Een goede opleiding tot Personal Trainer leert je veel meer dan alleen 'hoe iemand te coachen' en het maken van wat standaard trainingsprogramma’s.

Indien je een echte goede Personal Trainer wilt worden die van alle markten thuis is, zodat je je werkelijk kunt onderscheiden in de wereld van de Personal Trainers en Fitness Instructeurs, moet je dus heel ”allround” en compleet worden opgeleid.

Een goede opleiding leert je om ieder facet, per client, per doelstelling te kunnen optimaliseren. Niet alleen fysieke training, maar ook voedingsadviezen kunnen geven, de juiste suppletie kunnen adviseren, om kunnen gaan met ziektebeelden en het kunnen behandelen van blessures, zijn hierbij van groot belang.

aalo personal trainer

De verschillende certificeerde opleidingen zoals AALO, Fitvak, CIOS en NASM blijken in de praktijk meestal niet omvangrijk genoeg te zijn om echt het verschil mee te kunnen maken. Dit komt met name doordat de inhoud van de opleidingen veel te 'basis' is, de trainingen teveel worden gestandaardiseerd en er teveel gewerkt wordt volgens standaard protocollen.

Ondanks dat we praten over de alom bekende ‘gecertificeerde’ opleidingen ontbreekt het bij de meeste sportopleidingen dus aan voldoende kennis om alles ècht te kunnen personaliseren. Echter, iedere klant is anders en heeft andere doelen en dan brengt het werken met protocollen en standaards simpelweg onvoldoende- tot weinig resultaat.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat dergelijke opleidingen als basiskennis misschien wel voldoende zijn, maar als je echt een allround opgeleide Personal Trainer wilt worden dan heb je toch echt meer verdieping nodig.

De vraag die je jezelf moet stellen luidt dus: ”Biedt de PT of Fitness opleiding die ik kies wel echt alles wat ik nodig heb om een allround Personal Trainer te worden die efficiënte gepersonaliseerde trainingen kan maken, die kennis heeft van voeding, hormonen en suppletie en een oplossing kan bieden bij blessures?”

Of gaat de opleiding daar niet dusdanig diep op in dat je uiteindelijk toch weer zult  moeten terugvallen op standaard protocollen, de standaard rijtjes en kant en klare trainingsschema’s, zonder ècht aan de slag te gaan met datgene wat de klant die voor je staat nodig heeft.

Overload Personal Trainers opleiding

De personal trainersopleiding van Overload Worldwide leert trainers wèl hoe ze voor elke klant, ongeacht de doelstelling, een optimaal trainings-, voedings- en supplementen advies kunnen maken en hoe om te gaan met blessures en zelfs hoe deze te verhelpen!

aalo personal trainer

Dit betekent dat we niet werken met standaard programma’s, algemene schema’s, oefeningen en methoden. Alle modules van Overload leren je hoe je elk facet, voor iedere klant, op ieder moment, voor elk doel, kunt optimaliseren.

Hierdoor onderscheiden Overload opgeleide Personal Trainers zich van de 'conculega’s'. Ze boeken meer - en ongeëvenaarde resultaten in veel minder tijd.

Iedere PT klant verdient een daadwerkelijk voor hem of haar 'op maat gemaakt' programma waarbij ieder aspect gepersonaliseerd is en zodra nodig wordt bijgestuurd. Wij zijn van mening dat iedere Personal Trainer, beginnend of ervaren, deze kennis en expertise nodig heeft om een klant optimaal te kunnen begeleiden en adviseren.

We helpen je dan ook graag met het maken van een persoonlijk en op jouw situatie afgestemd opleidingstraject. Bel nu met Nathalie van Team Overload 06-55303482 voor een advies op maat.